un ghid turistic al muntilor Pãdurea Craiului
Geografia Exocarst Pesteri Trasee Turism Foto Utile Harti Linkuri
Asezare Relief Clima Vegetatia Fauna Rezervatii Oameni Localitati Home






Rezervatii speologice

1. P. cu Apa din Valea Lesului: este declarata rezervatie speologica datorita dezvoltarii de peste 1 km, tavanului plan orizontal, dar si prezentei unei bogate faune cavernicole de coleoptere si anfipode.
2. P. Vântului: este cea mai lunga pestera din România (peste 48 km cartati). Se dezvolta în calcare triasice.
3. P.Meziad: are galerii etajate grandioase ce însumeaza peste 5 km, urme si resturi de ursus spaeleus si formatiuni stalagmitice si stalactite deosebite
4. P. Ciur-Izbuc: este importanta prin prezenta amprentelor plantare umane imprimate în argila planseului datînd de acum cca. 15000 ani (paleoliticul superior). Peste unele din aceste urme se suprapun urme de ursus spaeleus atestînd astfel vechimea urmelor, acest mamifer disparînd din fauna terestra înca de acum cca. 10- 12000 ani. Prezenta ursului pesterilor este atestata si de existenta a numeroase ramasite osteologice (cranii, fragmente osoase), vetre de adapostire, barrenschliff-uri (suprafete ce rezulta prin frecarea cu blana animalelor).
5. P. Osoi: prezinta galerii ce însumeaza peste 4 km cu concretiuni, o bogata fauna cavernicola, depozite fosilifere, si un laminor activ de o lungime remarcabila (peste 2 km) cu o latime constanta de 4-5 m si o înaltime de cca 0,5-1 m.
6. P. Galaseni: are galerii de circa 3 km dispuse în doua sectoare: unul activ si altul fosil bogat concretionat.
7. P. Gruietului: este amplasata în versantul stâng al Vaii Steazelor si prezinta importanta prin galeriile concretionate si prin descoperirile arheologice.
8. P. Farcului: are o lungime de 265 m si prezinta importanta datorita cristalelor rare acum în mare parte distruse si sustrase.
9. P. Igrita: are importanta prin depozitele arheologice si paleontologice.
10. P. de la Izbucul Toplitei de Vida: adaposteste o necropola de cca 3- 4000 de ani: vase de ceramica pentru ritualuri funerare, cranii, resturi osoase.

«... ...»
   
Blokhuis