Clima
Clima M. Padurea Craiului se încadreaza în climatul României care este unul temperat cu influente benefice asupra turismului prin succesiunea de ipostaze ale naturii însotite de schimbarea de decor de la un sezon la altul. Din punct de vedere climatic tara noastra se bucura de interferenta climatelor temperat- oceanice cu cele continentale ceea ce conduce la o atenuare a dezavantajelor specifice celor doua climate (nebulozitatea si precipitatiile mari pentru climatul oceanic si amplitudinile termice mari si valurile de frig caracterisice climatului continental) rezultînd un climat moderat favorabil turismului.
Climatul M. Padurea Craiului este unul specific muntilor josi cu altitudini ce nu depasesc 1000 m. Aceasta face ca în acest masiv sa nu putem vorbi de o etajare climatica specifica muntilor înalti.
Temperatura medie anuala este de circa 10-11 °C la Oradea, scade în zona Dl. Oradiei si la periferia masivului la 8-10 °C, pentru ca în zonele mai înalte sa coboare la 6-8 ° C.
Precipitatiile au valori ridicate avînd în vedere altitudinea atingînd 800-1000 mm anual, umiditate ce se datoreza vânturilor umede din vest. Perioadele cu umiditate mai ridicata sunt lunile mai si iunie iar iarna îsi face cu adevarat simtita prezenta abia la sfârsitul lunii decembrie si dureaza pâna la începutul lunii martie ceea ce are importanta pentru practicarea sporturilor de iarna.
Durata de stralucire a soarelui este de circa 1900 ore anual, fata de 2100 ore cât se înregistreaza
la Oradea.
Vânturile sunt puternic influentate de relieful M. Apuseni cele mai frecvente fiind:
- vânturile din sud: 28,1 % în luna decembrie si 17% în august.
- vânturile din nord:14,9 % în luna martie si 8,6 % în luna septembrie
- vânturile din vest: 20,3 % în luna octombrie si 8,1 % în luna februarie
Nebulozitatea medie oscileaza între valorile de 5,5-6 zecimi.Valorile minime sunt vara 4,8-4,9 zecimi iar cele maxime sunt iarna 7,5-8,3.
Toate aceste valori contureaza un bioclimat care solicita armonios sistemele organismului tonifiindu-l, climatul zonei constituindu-se astel într-un factor terapeutic.
Indicele climato-turistic calculat dupa formula I=S+T-5D/5 (I. Farcas si colab.,1968)(S=durata de stralucire a soarelui; T=temperatura; D=durata precipitatiilor) are pentru M. Padurea Craiului în luna iulie valori ridicate cuprinse între 80-100 (mai scazute în est), pentru comparatie precizam ca valori mai ridicate pentru tara noastra se înregistreza în Baragan si pe litoral unde aceste depasesc valoarea de 100.
O mentiune aparte merita în cadrul analizei potentialului climato-turistic al acestei zone climatul subteran cu proprietati curative de exceptie datorate constantei parametrilor climatici. Astfel în P. cu Apa din Valea Lesului unde s-au facut astfel de masuratori s-au obtinut urmatorii parametri: amplitudinea termica anuala de 0.8 °C, umiditatea relativa a aerului de 94-97 %, presiunea atmosferica între 690-704 mm coloana de Hg iar viteza vântului este de maxim 0.3 m/s. Astfel de valori se regasesc în multe alte pesteri sau sectoare de galerii din P.Meziad, P. Vadu-Crisului, P. Ciur-Izbuc etc, nefiind deocamdata valorificate din punct de vedere terapeutic.
|