un ghid turistic al muntilor Pădurea Craiului
Geografia Exocarst Pesteri Trasee Turism Foto Utile Harti Linkuri
Lapiezuri Doline Uvale Ponoare Izbucuri Vai carstice Depresiuni Platouri Home


Cascada in v. Boiului


Damis-Toaia


Defileul Vadu-Crisului

Exocarstul

Calcarele ocupa o suprafata de cca. 425 km² reprezentînd cele mai extinse suprafete carstificabile din M. Apuseni. Masivul Padurea Craiului este si cel mai bine cunoscut masiv calcaros din România datorita atât cercetarilor geologice desfasurate în scopuri economice (prospectiuni pentru zacaminte de bauxita, argila refractara) cât si cercetarilor carstologice întreprinse de pasionati ai acestui tip de relief. Aceste cercetari au culminat cu realizare lucrarii "Carstul din Muntii Padurea Craiului ", autor Teodor Rusu, care este în prezent cea mai importanta sinteza carstologica din România. Alte lucrari au analizat zone mai restrânse: zona Suncuius-Misid, Cresuia, Întorsuri, Pusta-Calatea, Subpiatra.
Calcarele desi reprezinta procentual sub 50% din totalul suprafetei (cca. 40%) confera reliefului o nota caracteristica, individualizîndu-l în peisajul tarii noastre. Prin varietate, complexitate, spectaculozitate carstul din Muntii Padurea Craiului se impune de la prima vedere ca un obiectiv de maxima atractivitate. Se regaseste aici aproape întreaga gama de forme exo- si endocarstice care iau nastere prin eroziune, coroziune, precipitare.
Relieful carstic îmbraca doua forme exocarstul sau relieful carstic desfasurat la suprafata calcarului si endocarstul sau relieful carstic subteran. Desi între cele doua exista o interconditionare reciproca le vom prezenta separat datorita formelor specifice pe care le genereaza.

   
Forum Apuseni