un ghid turistic al muntilor Pãdurea Craiului
Geografia Exocarst Pesteri Trasee Turism Foto Utile Harti Linkuri
Asezare Relief Clima Vegetatia Fauna Rezervatii Oameni Localitati Home






Rezervatii paleontologice

1. Lentila 204 Cornet: este denumirea unei lentile de bauxita din cadrul Exploatarii Miniere Dobresti. Repezinta pentru tara noastra un important punct fosilifer cu reptile mezozoice. Contine resturi fosile ce permit reconsitutirea faunei cretacicului inferior din aceatsa regiune. Depozitele contin resturi fosile de pasari, reptile si fauna dinozauriana.
2. Punctul fosilifer Dl. Somleului: este situat deasupra Avenului Befia în apropiere de Baile 1 Mai. S-au identificat 13 puncte fosilifere continînd resturi de reptile, mamifere, rozatoare, carnivore si insectivore.
3. Calcarele cu hipuriti de la Valea Crisului: sunt amplasate la nord de localiatea Bratca pe Valea Negrutii. Acesta reprezinta de fapt un recif de rudisti constituit dintr-o colonie de milioane de indivizi, înghesuiti si suprapusi, ce formeaza un perete compact de circa 15 m grosime.
4. Calcarele tortoniene de le Tasad: sunt situate în vestul M. Padurea Craiului reprezentînd o insula de calcare badediene cu câteva pesteri si numeroase fosile de alge calcaroase, corali, spongieri, echinide, moluste si viermi. Deasemenea s-au gasit resturile unui rinoceratid, cel mai vechi mamifer de uscat cunoscut în zona Crisurilor.
5. Punctul fosilifer Dl. Misei: se gaseste în raza comunei Rosia si contine recife de corali si hipuriti (rudisti) în calcare de vârsta senoniana.
6. Punctul fosilifer de la Dinamitiera: este situat la iesirea Crisului Repede din Defileul de la Vadu- Crisului, în versantul stâng în cariera de calcar. Obiectul ocrotit îl consituie resturile de cefalopode jurasice (amoniti).
7. Punctul fosilifer Cariera Recea: se afla în raza comunei Suncuius si este constituit dinr-o serie de plante fosile într-un depozit de argile apartinînd liasicului inferior, argile care s-au exploatat în cariera.

«... ...»
   
Blokhuis