un ghid turistic al muntilor Pãdurea Craiului
Geografia Exocarst Pesteri Trasee Turism Foto Utile Harti Linkuri
Asezare Relief Clima Vegetatia Fauna Rezervatii Oameni Localitati Home


Valea Rusului


Depres. Vadului


Comuna Suncuius

Relieful dezvoltat pe roci necarstificabile

Am facut aceasta delimitare a reliefului (în roci carstificabile si necarstificabile) datorita specificitatii fiecarui tip de relief în functie de roca pe care se dezvolta .Trebuie mentionat faptul ca în teren cele doua tipuri de roci se întrepatrund deseori depozitele impermeabile acoperind stratul de baza calcaros.
Acest tip de relief se caracterizeaza de regula prin forme înalte, greoaie, masive. Astfel, sisturile cristaline ce se desfasoara în estul Padurii Craiului (Dl. Botii-968 m,Culmea Magurii Dosului-948 m) si insular în sud (Dl. Varatec-832 m) au generat un relief care desi se mentine sub 1000 m altitudine se caracterizeaza printr-un pronuntat caracter montan. Acesta se datoreaza vailor foarte adânci care delimiteaza aceste culmi: v.Bratcutei si v.Iadului. Caracteristici asemanatoare prezinta si relieful rocilor eruptive (vulcanice) ce se dezvolta în partea de sud -est a zonei, unde se înregistreaza si cele mai mari înaltimi din Padurea Craiului: vf. Hodrângusa-1027 m, Mg.Beiusele-1003 m, Dl.Tisei-1057 m, delimitate prin abrupturi de peste 400 m de v. Iadului.
Conglomeratele si gresiile se dezvolta mai ales în partea centrala si formeaza o cuvertura impermeabila pentru mai multe masive izolate: Culmea Carmazan-856 m, Dl Runc -Recea (la sud de Suncuius), Culmea Glimeea -Oas- Rujet-844 m, Scaunul Craiului -Merisor- 710 m. De cele mai multe ori aceste culmi sunt marginite de platouri carstice astfel ca, desi înalte, nu se impun în relief prin masivitate .Interesul turistic pentru acest tip de relief rezida în înaltimea vârfurilor, în aspectul lor montan unele dintre ele fiind puncte de belvedere pentru zonele înconjuratoare. Desi lipsesc caracterele alpine (altitudinea maxima abia depaseste 1000 m) aceasta lipsa este compensata de prezenta padurilor, majoritatea acestor culmi fiind acoperite cu paduri de foioase (dar si de molid si pin) care în perioada de toamna prezinta o adevarata feerie de culori.
Tot în roci necarstificabile se dezvolta si forme de relief mai sterse, cu pante domoale fara elemente deosebit de spectaculoase. Este vorba de depozite sedimentare, argile, gresii ce apar în partea de nord -vest, în Depresiunea Rosia, Vad -Borod pe arii mai extinse si spre periferia ramei muntoase în rest .

  ...»
   
Blokhuis