un ghid turistic al muntilor Pãdurea Craiului
Geografia Exocarst Pesteri Trasee Turism Foto Utile Harti Linkuri
Marcate Nemarcate             Home

1. Bratca - Damis - Ponorul Runcsor - v. Toplicioarei -
Cheile Lazurilor - Lazuri

Durata: 7-8 h
Caracteristici : traseu de traversare a muntilor P.C. de la nord la sud. Nerecomandat iarna si in perioadele cu viituri.
Descrierea traseului: Traseul permite vizitarea obiectivelor din partea de Est a muntilor P.C., Cheile Bratcutei, Depresiunea Damis, Ponorul Runcsor, Valea si Izbucul Toplicioarei si Cheile Lazurilor si poate fi parcurs intr-o singura zi.
Din gara CFR Bratca urmam calea ferata pina in dreptul barierei dupa care luam dreapta pe drumul ce ne poarta prin localitatea cuibarita intr-o frumoasa depresiune. Ajungem in centrul comunei si ne orientam spre S-E pentru a traversa Crisul Repede pe drumul ce duce spre Damis. Urmam acest drum circa 1 km pina inainte de serpentinele strinse taiate in coasta dealului de unde ne orientam spre intrindul de vale si urmam ulita ce ne poarta spre Valea Bratcutei. Dupa citeva sute de metri lasam in urma ultimele case ale comunei si intram in Cheile Bratcutei. Am facut pana aici circa 30 de minute.Ne aflam in dreptul taberei de elevi si al Izbucului Bratcanilor, izbuc ce dreneaza apele din Depresiunea Ponoras si din valea Misidului. Urmam in continuare drumul forestier care ne conduce prin sect
orul de chei al Bratcutei cu versanti inclinati si impaduriti. Pe alocuri se ridica amenintatoare stinci inalte de citeva zeci de metri. Sectoarele mai inguste alterneaza cu zone mai largi si poieni in special in zonele de confluenta. Dupa circa 4,2 km (1 ora) de la intrarea in chei ajungem in dreptul Izbucului Damisenilor explorat dincolo de sifon pe o distanta de mai multi kilometri. La circa 200 m amonte de izbuc inainte de primele case de vacanta traversam apa pe un pod si urmam poteca ce urca tot mai abrupt pe piriul Stiopului.

partea2

Home
Contribuie
English
Contact