un ghid turistic al muntilor Pãdurea Craiului
Geografia Exocarst Pesteri Trasee Turism Foto Utile Harti Linkuri
Asezarile Etnografia Monumente Cazare Amenajari       Home


Amenajarile turistice

  Se afla înca într-o faza incipienta si probabil acest fapt se poate observa cel mai bine în cazul amenajarilor pentru agreement. Aceste amenajari sunt aici cvasiinexistente si aceasta în conditiile în care agrementul reprezinta mobilul principal al oricarei deplasari turistice. Amenajarile efectuate cuprind câteva pesteri si trasee turistice.

Amenajarea pesterilor în scop turistic

  In trecut au fost amenajate pentru vizitare Pestera Meziad (1970-1971), Pestera de la Vadu-Crisului si Pestera cu Apa de le Bulz. În toate cele trei cazuri amenajarile au fost necorespunzatoare exceptînd poate cazul P. de la Vadu-Crisului. Cert este însa faptul ca aceste amenajari au dus la degradarea mediului subteran al acestor pesteri.
  În P. Meziad amenajarile s-au rezumat la saparea unor trepte, montarea unor scari metalice si balustrade, lipsind curentul electric, conditia de baza pentru o exploatare eficienta.
  De amenajari ceva mai bune a beneficiat P. de la Vadu-Crisului, aceasta fiind electrificata pe o distanta de 500 m, instalatie ce a functionat pâna prin anul 1980 (din 1969).
  P. cu Apa de la Bulz poate fi data ca exemplu pentru a demonstra ca efortul local, oricât de inimos si bine intentionat ar fi nu este suficient pentru punerea în valoare a bogatiilor unei pesteri. Spunem aceasta întrucât aceasta pestera a fost amenajata de catre localnici prin construirea unor punti suspendate (pestera este activa) lungi de câteva sute de metri, în prezent impracticabile.
  Pestera Ungurului - a fost amenajata cu mijloace moderne si cu conservarea spatiului subteran. Pestera a fost electrificata si este vizitabila pe circa 200m.

  De amenajari specifice turismului sportiv beneficiaza si Pestera Vintului.

Amenajarea de trasee turistice

 


Home
Contribuie
English
Contact